Aflevering 02: Aanleuning

  0 8409

  We bespreken de aanleuning van een net zadelmak paard tot en met die van een paard op hoog niveau. Een paard wordt niet nageeflijk geboren. Een jong paard dat pas kort onder het zadel is, moet eerst zijn balans hervinden. Het accent bij het jonge paard ligt eerder op tempocontrole dan op het houdingcontrole. Zonder voorwaartse drang en controle daarover, geen nageeflijkheid. Doe het altijd met geduld en gevoel. De basis van vertrouwen, die je in het begin legt, neemt hij zijn hele leven mee.

  De jonge paarden worden gereden met een open aanleuning en een voorwaarts neerwaartse deining van de hals. Variëren in hoofd/halshouding wordt met de jonge paarden veel minder gedaan dan met de verder geschoolde paarden.

  Zoals je met je tempo meer versnellingen krijgt als je verder komt in de africhting, heb je ook meer variatiemogelijkheden in de hoofd/halshouding bij een ouder paard. Als een paard eenmaal in balans is, het lijf is getraind en de spieren zijn ontwikkeld, dan is het ook toe aan meer variatie in de hoofd/halshouding. Voorwaarde is wederom optimale tempcontrole. We vragen het paard om afwisselend kort (aanspanning) en lang (ontspanning) te worden. Belangrijk is dat het paard over de rug gaat. Een paard dat over de rug gaat, is over het algemeen nageeflijk. Variatie maakt dat je in de training eigenlijk oneindig veel mogelijkheden hebt om je paard te gymnastiseren en te controleren of hij echt los is.

  Duur: 7 min 44 sec
  Prijs: €1,99

  SOORTGELIJKE BERICHTEN

  0 18272

  0 8907

  Reacties