Aflevering 04: Verzameling

  0 5159

  Verzameling betekent dat het paard meer gewicht op de achterhand opneemt. Doordat het paard meer kracht in de achterhand ontwikkelt, buigen de gewrichten van de achterhand zich, en daalt het paard in de achterhand. De voorhand wordt vrijer en het paard kan hierdoor verhevener bewegen. Het ontwikkelen van verzameling is een resultaat van de opleiding van je paard. Uiteindelijk op het allerhoogste niveau in de Grand Prix zorgt de capaciteit van verzamelen ervoor dat het paard oefeningen zoals piaffe, passage en galoppirouettes vloeiend met expressie uit kan voeren.

  Verzamelen in draf
  Een hulpmiddel om te verzamelen is schakelen, schakelen en nog eens schakelen. Met schakelen bedoel ik dat je binnen een gang, zeg maar de draf, kleine stukjes naar voren en daarna weer terug rijdt.

  Verzamelen in galop
  In galop is het verhaal niet zo heel veel anders dan in draf. Waar je op moet letten, is dat je paard niet vertraagd in de verzamelde galop. Het moet dezelfde activiteit houden als in de arbeidsgalop.

  Verzamelde stap
  Hoe makkelijk de stap van een paard is te verzamelen ligt er deels aan hoe het paard van nature stapt.

  Passage
  In de Grand Prix wordt de passage, een oefening met optimale verzameling gevraagd. Voor passage moet een paard makkelijk kunnen zakken en gaan zitten, er een soort van power in hebben, en bergopwaarts lopen.

  Piaffe
  Piafferen gaat in een sneller ritme dan passageren. Als het paard op de plaats piaffeert komt dit vanuit de optimale verzameling.

  Overgangen piaffe – passage
  Piaffe kan je niet zonder passage zien. De piaffe is een verzamelde beweging die klein en op de plaats is. De passage is een meer voorwaartse, langzamere en verheven beweging.

  Duur: 9 min 52 sec
  Prijs: €1,99

  SOORTGELIJKE BERICHTEN

  0 18272

  0 8907

  Reacties